Jyväskylän koulutuskuntayhtymä uudistaa Jyväskylän lukioverkon. Päättäjät ja viranhaltijat ovat ideoineet tuhansien lukiolaisten jättikampuksia, jotka lisäksi olisivat ammattiopiston valtavan kampuksen yhteydessä. Myös historiallinen Jyväskylän Lyseon lukio, maamme ensimmäinen suomenkielinen ylioppilastutkintoon valmistava opinahjo, aiotaan siirtää perinteisestä lyseotalostaan muualle.

Sekä tutkimustulokset että maalaisjärki puhuvat suurlukioita vastaan. Lyseon siirtäminen puolestaan olisi rikos suomalaisuutta, kulttuuriperintöä ja nykyajan elinvoimaista yhteisöä kohtaan.

lauantai 14. tammikuuta 2012

Aiemmin lukioista luvattiin aivan toista

Lyseon oppilaskuntalehden entinen toimittaja vaatii päivän Keskisuomalaisessa kuntayhtymän johtajia tilille sanoistaan. Eilen johtaja Saarikoski kuittasi kirjoituksen mielipiteenvapauden ilmentymäksi.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä pelotti lukioväkeä jo kaupungin aikana. Siirtymistä kaupungilta kuntayhtymän omistukseen vastustivat niin opettajat, opiskelijat kuin rehtoritkin.

Lainaan kirjoittamaani artikkelia Lyseon oppilaskuntajulkaisussa (2.11.2009): "Lukiolaiset ovat olleet huolissaan esimerkiksi yksittäisten lukioiden, lukiorakennusten ja erityislinjojen säilymisestä. Pelkona on ollut muuttuminen jättilukioksi, jolla on yksi etärehtori ja opinto-ohjaajat jossakin tietyssä hallintorakennuksessa kaukana opiskelijoista."

Artikkelini jatkuu lohdullisesti: "Koulutuskuntayhtymän johtaja Hannu Salminen osaa kuitenkin rauhoitella: hän vakuuttaa yksittäisten lukioiden - myös aikuislukion sekä Lyseon IB- ja Voionmaan urheilulukion - sekä rehtoreiden, tilojen ja lähiopinto-ohjaajienkin säilyvän." Lupaapa johtaja Salminen myös Lyseon uudisrakennuksen ja Voionmaan peruskorjauksen.

Salminen on siirtynyt eläkkeelle johtajan tehtävistään, mutta jo hänen johtoaikanaan kuntayhtymä suunnitteli jättikampuksia, etäopetuksen lisäämistä, opetushenkilöstön vähentämistä, byrokratian lisäämistä ja Voionmaan sekä Lyseon traditioiden turmelemista.

Miten tällaiset visiot ovat sovitettavissa Salmisen lupauksiin? Vaadin selvitystä sekä entiseltä että nykyiseltä johtajalta.

Jani Tanskanen
ylioppilas
Jyväskylä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti