Jyväskylän koulutuskuntayhtymä uudistaa Jyväskylän lukioverkon. Päättäjät ja viranhaltijat ovat ideoineet tuhansien lukiolaisten jättikampuksia, jotka lisäksi olisivat ammattiopiston valtavan kampuksen yhteydessä. Myös historiallinen Jyväskylän Lyseon lukio, maamme ensimmäinen suomenkielinen ylioppilastutkintoon valmistava opinahjo, aiotaan siirtää perinteisestä lyseotalostaan muualle.

Sekä tutkimustulokset että maalaisjärki puhuvat suurlukioita vastaan. Lyseon siirtäminen puolestaan olisi rikos suomalaisuutta, kulttuuriperintöä ja nykyajan elinvoimaista yhteisöä kohtaan.

maanantai 2. tammikuuta 2012

Hallinnon paisuttaminen ei kehitä opetusta

Ympäri Suomen opetusta tahdotaan monipuolistaa ja kehittää. Käytännössä opetusta ja opettajan virkoja kuitenkin vain vähennetään. Lisää resursseja ohjataan vain hallintoon ja opinto-ohjaukseen – jälkimmäiseen koska opiskelija ei selviä enää itse koulutuksen sekamelskassa. Kyyn purema ei kuitenkaan parane toisella kyyllä. Koulumaailmassa onkin tajuttava uudelleen opetustyön tärkeys ja panostettava opetuksen aitoon kehittämiseen eikä esitettävä taloudellisia säästöjä ”kehityksenä”. Esimerkiksi Jyväskylässä selvitetään parhaillaan lukioverkon uutta koostumusta. Jyväskylän koulutuskuntayhtymä näyttäköön esimerkkiä olemalla paisuttamatta lukioiden ennestään raskasta hallintoa.

Jani Tanskanen
kirjallisuuden ylioppilas
Jyväskylä



Kirjoitus on julkaistu Helsingin sanomissa 2.12.2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti